Appel (verslag o 19 1)

De appel, symbool voor fruit, bestaat al heel lang en wordt al millennia lang gegeten. Naast dat de appel veel wordt gegeten komt de appel ook veel voor in spreekwoorden, gezegden en verhalen. De appel is meer dan een stuk fruit omdat de appel in vele geschiedenissen voorkomt. De bekendste is mogelijk het uitbeelden van de geschiedenis in Genesis 2 van Adam en Eva. Ook een bekend verhaal is die van Isaac Newton. Het verhaal is dat Isaac op een dag een appel van de boom zag vallen (vast niet ver van de stam😊) waardoor hij ging nadenken over de relatie tussen de maan die rond de aarden draait en het vallen van objecten naar het aardoppervlak. Dit zou de basis zijn geweest van zijn baanbrekende zwartekrachtwet. Ook komt de appel regelmatig voor in de mythologieën en in verhalen. Wie kent niet het verhaal van Willem Tell en het sprookje Sneeuwwitje. Willem joeg een pijl door een appel die op het hoofd van een landvoogd lag en Sneeuwwitje viel, na het nemen van een hap van de vergiftige appel, in een diepe slaap. Zo zie je maar dat een simpel lekker ding best wel een speciale plaats in de geschiedenis, het heden, fabel, sprookjes en in de Nederlandse taal heeft.

Op wederom een mooie zondag morgen stond een handvat op ons te wachten. Een handvat om ons op te trekken naar een betere positie in de ranglijst van hoofdklasse c. Alliance was een ploeg die 2 punten boven ons stond en bij een overwinning een appeltje voor de dorst kon zijn. Was dit de wedstrijd die er voor kon zorgen dat we niet verder door de zure appel heen hoefden te bijten? De zure appel die we een week ervoor van JVC hadden gekregen.

De wedstrijd begon goed. Zonder nog de geblesseerde Jari en de afwezigen Adam en Michak pakte ZAP het initiatief en aan alles was te zien dat er werd geloofd in een goede afloop. Met Joost, geleend van de o 19 2, op de rechtsachter plaats trokken we meteen de teugels aan. Hoewel we sterker waren, beter voetbalden, vooruit verdedigden en geduldig waren, ongeveer 65% balbezit hadden kregen we niet veel kansen.  Alliance, maar dat wisten we nog van vorige seizoen, is een fysiek sterke ploeg zonder daarbij echt over de scheef te gaan. Toch leverde dit Alliance de 1-0 achterstand op. Omdat Joris geen kans zag op de goal te schieten wilde hij binnen de 16 een mannetje passeren die Joris vervolgens aantikte waarna de scheids terecht besloot ZAP een penalty te geven. Deze werd door Bram in het zijnetje geschoten, via de vingertoppen van de keeper. De terechte voorsprong namen we mee de rust in.

In de rust werd aangestipt dat we er nog niet waren en werden de afspraken herhaald en bleek het vertrouwen hoog. Maar het zou zeker geen appeltje eitje worden.

De tweede helft was 7 minuten oud en het scorebord had een metamorfose ondergaan. Van 1-0 naar 1-3….. Weer een dip in de wedstrijd dat een niet bij de les waren, hoewel de 1-1 een fantastisch doelpunt was. Het niet bij de les zijn van een korte tijd tijdens de wedstrijd hebben we jammer genoeg vaker gezien. Is dat een moment van gebrek aan concentratie? Wat het ook is, het is jammer. Dat we nog tot 2-3 kwamen (verdediger werd zo onder druk gezet dat de 2e ZAP goal het resultaat was) en dat Rens met een bal op de kruising het doel bijna uit de grond schoot liet zien dat we als nog voor een resultaat gingen. Dat het niet mocht baten voelde als de komst van een schip met zure appels. Toch moeten we niet wanhopen omdat er maximaal nog 45 punten op ons liggen te wachten, we verdomd goed trainen en het kwartje binnenkort de goede kant op valt. Zondag? Zondag moeten we naar Swift en daar hebben we nog een appeltje mee te schillen omdat deze ploeg vorige seizoen de enigste was die van ons wist te winnen.

Volle bak trainen en op naar de ommekeer. De overwinning komt steeds dichterbij!

Frank (de) B.