David of Goliath (verslag o 19 1)

Ik ga er vanuit dat iedereen het Bijbelse verhaal van David en Goliath kent. Goliath, een Hebreeuws woord dat “reusachtig” betekend, was een reus waarvan het verhaal ging dat hij 2.85 lang was. Dit werd toen nog niet gemeten in centimeters maar in “ellen” en in “span”. Onderzoekers vonden dat 2.85 wel erg groot was en kwam tot de conclusie dat Goliath 2 meter geweest zou zijn. Nog niet klein zou ik zeggen en een mooie lengte voor een moderne centrumverdediger voor een Engelse topclub. David werd door zijn vader naar zijn broers gestuurd om ze eten te brengen in het oorlogsgebied. Bij het legerkamp aangekomen zag en hoorde hij Goliath de Israëlieten bespotten. David besloot de strijd aan te gaan om de oorlog te beslissen en om bij winst rijk naar huis te gaan. Dus verloor deze reus de (bijbelse) strijd van de dwerg David. Ook bestaat er een soortgelijk verhaal dat dwerg Nestor de reus Ereuthalion versloeg. Wat waar is weet ik niet maar het woord plagiaat zal toen voor het eerste in de Dikke Van Dale gekomen zijn. Net als in de nationale bekercompetitie gebeurt het wel eens dat een dwerg club wint van een reusachtige club. Voorbeelden voldoende dit seizoen maar in het grijze verleden, lees 1975, was het IJsselmeervogels dat zelfs als amateurploeg de bekerfinale wist te halen.

Voor ZAP stond gisteren (dierendag) de inhaalwedstrijd tegen HBC op het programma tussen de lichtmasten van het mooie hoofdveld. In de kleedkamer heerste een jolige stemming wat werd doorgetrokken in de warming up. HBC was namelijk al uitgeschakeld en ZAP eigenlijk al zeker van een plaatsje in de vissenkom voor de loting voor de volgende ronde. Alleen een 0-9 verlies had roet in het eten kunnen gooien. Maar als het werd opgevat als een “appeltje – eitje” wedstrijd…….? Dat deed Goliath ook!

De wedstrijd begon en eigenlijk vrij snel werd het 1-0 door Max die op zijn wijze scoorde. Vanaf links draaien naar zijn rechterbeen en de bal in de verre hoek, om de keeper heen, laten draaien.

Vanaf dat moment was er dus eigenlijk helemaal geen vuiltje aan de lucht. Voor rust werd het 2-0 door Tom H en 3-0 door Job L. Klasse dat Job L voor deze wedstrijd de reis vanuit Groningen over had. Hij bekroonde dat ook met een puike 1é helft. Echter de wedstrijd was niet om aan te zien. Geen beste tegenstander die je verplicht het onderste uit de kan te halen, geen druk op de wedstrijd, harde wind en het leek er op dat iedereen een goal wilde maken. In de 2e helft werd dit nog erger. Zag mensen in de spits lopen die daar nog nooit geweest waren. Mensen centraal achterin staan die de betekenis van het woord “verdedigen” hebben moeten opzoeken in het woordenboek. Kortom iedereen liep uit positie, maakte verkeerde keuzes of kozen voor de moeilijkste die dan niet lukte, hadden niet veel energie over om aanspeelbaar te zijn of in balbezit te komen. Jari wist in de 2e helft nog te scoren maar ook HBC die daarmee voor de 1e tegengoal in de bekercompetitie zorgde.

Kortom, wij waren gisteren Goliath die zich niet liet verslaan door HBC die gisteren de rol van David op zich nam. Maar let op! Bij de volgende bekerronde kan het zomaar zo zijn dat wij David zijn en de tegenstander Goliath. Dan moeten we wel laten zien dat David kan verrassen en niet zo moeten spelen als dat ZAP gisteren deed. Over anderhalve week moeten we voor de competitie naar het pittoreske Limmen. Dan is er weer druk en zal prestatiedrang de kop wel weer opsteken en moeten we weer laten zien waartoe we in staat zijn.

Frank (de) B.