De Musketiers (verslag o 19 1)

Een musketier is een soldaat die was bewapend met een musket. Dat waren toch andere tijden. Nu wordt er op knoppen gedrukt en voor je het weet staat de wereld nog meer in brand. Belangrijk is daarom wie het beheer over de knoppen heeft.

Op het moment dat de musketten “het” wapen was had je tijd om nog eens na te denken voordat je de musket ging gebruiken. Het duurde namelijk lang voordat het wapen geladen was en voor gebruik gereed. Ook kon de musket niet vaak achter elkaar gebruikt worden. Dus tijd zat om na te denken van “doe ik het wel of doe ik het niet.” Dat laatste is trouwens niet het sterkste punt van de huidige wereldleiders….

De musketiers zijn vooral bekend geworden door de Franse schrijver Alexandre Dumas. Dumas liet zich inspireren door waargebeurde verhalen over legendarisch, echt bestaande, musketiers. Maakte de verhalen wat romantisch, de musketiers heroïsch en de musketiers waren onverslaanbaar.

Onze musketiers moesten aantreden tegen Alliance waarvan bekend is dat het een lastig te bespelen ploeg is. Uit wonnen we dan wel met 1-3 maar makkelijk was het niet. Recentelijk had deze tegenstander met 2-5 gewonnen op het kunstgras op het Olympiaplein, hartje Amsterdam. Dus waren we gewaarschuwd en dat kon je merken aan de stemming in de kleedkamer en aan de fanatieke warming-up.

Op een lekker natgeregend veld leek het alsof we er klaar voor waren. Met een gezellige drukte op de tribune en langs de hekken trapten ZAP af voor deze belangrijke wedstrijd. Vanaf het begin zaten we erop en binnen 5 minuten had het eigenlijk al 2-0 kunnen of moeten zijn. André en ik keken elkaar aan met een blik…… het zal toch weer niet…… Na de 2e kans van ZAP nam Alliance de bal snel over en brak door over onze linkerkant. Deze rugbyaanval (steeds de bal breed op weer een vrijstaande man) werd bekroond doordat de één na laatste vrije man de bal binnen schoot. De 0-1 werd gevierd en dat is logisch als je in het hol van de leeuw op voorsprong komt.  De spelers keken elkaar aan, jutte elkaar op en gingen door waar het gebleven was.  Tuurlijk was het oppassen maar er werd verantwoord risico genomen om tot de gelijkmaker te komen.  De ene na de andere aanval rolde richting het Alliance doel. Uit 1 zo’n aanval schoot, ik dacht Max, op het doel waarbij de goalie de bal moest lossen en Bram D er als de kippen bij was om de rebound binnen te tikken.  Via de spits en de rechtsbuiten probeerde Alliance gevaarlijk te worden. Sporadisch lukte dat ook maar Jesse, Edo, Job D (2e helft beter dan de 1e) en Dyllan, gesteund door Dave, wisten het gevaar goed te beteugelen. Vlak voor rust wist Bram D zijn 2e goal te maken……. En wat voor 1! Bram ging achter een diepte passje aan en kwam 1 op 1 voor de keeper en stiftte de bal over de uitkomende keeper en liet de bal vlak naast de 2e paal in het doel ploffen.

Nog voor rust kreeg Stan een in mijn ogen niet terechte gele kaart en raakte kort daarna betrokken bij een opstootje. Hierna leek het erop dat de scheids op Stan loerde mogelijk met de bedoeling om hem rood te geven. In de rust werd besloten Stan te wisselen. Dit zijn wissels die je moet doen met het oog op het grote belang en niet omdat Stan slecht speelde.

De tweede helft begon waar het was geëindigd. Een goed spelend ZAP en een zich fel verzettend Alliance die alle middelen aangreep om minimaal een punt mee naar Haarlem te nemen. Gelukkig lukte dat niet omdat Bram D zijn 3e goal maakte. Vanaf links snelde hij op het doel af, kapte naar zijn rechter been en schoot zijn en ZAP’s 3 goal binnen.

Hierna zette Alliance alles op alles om de aansluittreffer te maken. Met soms hilarische toestanden voor de ZAP goal liet Dave, soms met hulp op de doellijn, zich niet meer passeren. Omdat Alliance de achterdeur redelijk open zette kreeg ZAP voldoende kansen de score verder uit te bouwen. Gelukkig voor Alliance bleef de afstraffing beperkt tot 2 goals. Wie ze maakte? Bram D natuurlijk….. Met 5 doelpunten de man of the match. Welkom terug Bram!

Deze wat geflatteerde uitslag staat toch maar in de boeken en we weten de voorsprong op Swift te consolideren. Deze overwinning is een overwinning van het team, een overwinning van een stel musketiers. Bram B die zijn verantwoordelijkheid pakte en aangaf niet fit te zijn, Stan die zijn wissel begreep, Joris die het moest doen met ongeveer 10 speel minuten, Nick die 10 seconden inviel voor de met kramp van het veld kruipende Dyllan en de teleurgestelde Quint die niet inviel maar zijn verdriet of frustratie op de bank verbeet. En dan heb ik het nog niet eens over Twan die geblesseerd is en er alle thuiswedstrijden bij is.  Dit alles voor één doel….

Deze musketiers hebben één doel en hebben daar als team heel veel  voor over. De musketiers van Dumas hadden een kreet, een kreet die naadloos past op deze groep jonge honden, een kreet die we nog 5 of 4 wedstrijden moeten zien op te brengen…..

one for all and all for one!

Frank (de). B.