Lood in de schoenen (verslag o 19 1)

Onder de noemer van het spreekwoord “beter laat dan nooit” hier toch het verslag van de o 19 1 wedstrijd van afgelopen zondag. Leraren klagen wel eens dat ze veel werk thuis moeten doen… dat had ik de afgelopen week en deze week vandaar dat ik iets later ben. Kwestie van prioriteiten leggen.

Ergens in december hadden wij de tegenstander DIOS, aan de Dotterbloemstraat te Nieuw Vennep al bezocht. Ik was daar niet bij wat ik vervelend vond maar me wel de langste voetbalreis van deze competitie bespaarde. Die wedstrijd was er 1 met nare herinneringen…..

Dat ik de Nederlandse taal een mooie vind heb ik al eens eerder in een verslag verwerkt. Maar uitdrukkingen in de taal zijn vaak van oudsher en zeer vindingrijk. Zelf probeer je daar in je vriendenkring ofzo wel eens uitdrukkingen aan toe te voegen die alleen de “dikke Van Dale” niet halen maar wel leuk en vindingrijk zijn. Zo had ik vroeger collega Freek die na zijn werk vaak koffie bleef drinken.  Grapjes verschenen er dat hij dat uit zuinigheid deed en al snel werd het werkwoord “freken” geboren. Dus als je koffie in je eigentijd bleef drinken was je aan het “freken”. Een wel in de “dikke Van Dale” staande uitdrukking, spreekwoord, is “met lood in je schoenen.” Na de wedstrijden tegen Limmen en Purmerend staat ZAP bekend als reuzendoder wat een reis vanuit Nieuw Vennep naar Breezand nog langer maakte.

Op de mooie zondag 7 april, eindelijk weer op het hoofdveld, lag het gras, lichtgroen van kleur en vochtig van de dauw,  er uitnodigend bij.  We hadden er ook zin in en het is bekend dat we met inzet, collectiviteit, in combinatie met de individuele kwaliteiten goed kunnen voetballen. Hoewel we in de eerste 30 minuten erg aan het zoeken waren bleef het lang 0-0. DIOS, noem ze het kleine broertje van Swift, wisselde erg van positie maar bleef wel een goede veldbezetting houden. Knap en leuk om te zien maar na dat DIOS de 0-1 maakte kregen we gedurende de 1e helft steeds meer vat op het spel van DIOS. Knap was dat ons middenveld het spel doorkreeg en daar na handelde. Het meer grip op de wedstrijd krijgen leverde wat halve kansjes op voor ZAP. DIOS dan? Ja die hadden in de 1e helft de voorsprong hoger kunnen laten zijn maar hadden pech met de afronding of vonden Toon op hun weg. Toon liet namelijk zien dat hij niet voor “Spek en Bonen” meedeed. In de rust waren er dus genoeg aanknopingspunten voorhanden voor de 2e helft. Een 2e helft dat meer in evenwicht was maar waarin ZAP liet zien niet onder indruk te zijn van ploegen uit de kop van de competitie. We kregen kansen en van 1 van die kansen werd door Jari verzilverd. Met een steekpass van Quint werd Jari alleen voor de keeper gezet en dan is het 9 van de 10 keer raak. Jari ronde koelbloedig af waardoor de stand terecht op 1-1 kwam. Vanaf dat moment golfde de wedstrijd heen en weer en hadden er aan beide kanten nog goals kunnen vallen. Omdat deze niet vielen bleef de stand 1-1 wat in mijn ogen wel een terechte uitslag was hoewel het ook 3-6, 4-4 of 5-3 had kunnen worden. Dat is tekenend voor ZAP waarmee het liet zien eigenlijk te laag te staan. Toch moeten we het ook tegen onze mede laagvliegers laten zien, zoals zondag tegen DSS! Dat die wedstrijd pas om 15.15 uur begint betekend geen vrijbrief om zaterdag flink feest te vieren met alles wat daar bij hoort. Zondag kan wel eens de belangrijkste wedstrijd van het seizoen worden…..

Na de wedstrijd tegen DIOS sprak in de coach van DIOS die aangaf dat hij de rit naar Breezand maar lang vond en dat de terugreis, met maar 1 punt, mogelijk langer zal aanvoelen. Ook vertelde die coach dat hij er op de heenreis niet gerust op was omdat hij onze resultaten tegen Limmen en Purmerend had gezien. Het spreekwoord “Met lood in de schoenen” werd door de coach uit zijn vocabulaire bibliotheek gehaald en liet daarmee horen dat ploegen dus niet graag naar ZAP komen.  Mooie reputatie maar nu de uitwedstrijden nog. Te beginnen ZONDAG zonder dat wij lood in onze schoenen hebben. Nergens voor nodig!

Frank (de) B.