Waterschapsverkiezingen (verslag o 19 1)

In Nederland zijn we gewend aan het leven met water. Of je op het strand loopt, pootjebadend door de Noordzee, of je afsluitdijk overgaat en uitzicht hebt over het IJsselmeer of, dichter in de buurt, je over de dijk loopt en uitkijkt over het Amstelmeer, overal is water. Waterschapsbestuur, een gekozen bestuur dus, moeten er voor zorgen dat wij in Nederlander droge voeten houden. Binnenkort moet er dus een nieuw algemeen bestuur gevormd worden na de verkiezingsuitslag. Vanuit dat bestuur worden de nieuwe hoogheemraden gekozen. Meestal is de opkomst voor deze verkiezingen niet hoog maar als je je erin verdiept zal je er snel achter komen dat het best belangrijk is.

Zondag stond ik op met een ongedefinieerd gevoel. Ik herkende dat gevoel uit het seizoen van 2017-2018. Ik noem het maar het Swift gevoel. Vorig- en dit seizoen een angstgegner.  Toch hielpen wij Swift 2 weken terug door van Limmen te winnen maar ZAP moet echt niet verwachten dat er cadeautjes worden uitgedeeld. Op het sompige B veld ging de wedstrijd door. We kwam, zoals afgesproken, goed aan de start en er werd ingeschat dat ZAP voordeel uit het veld (zwaar en een dag eerder door de o 17 voorbewerkt) regen en wind, hoewel dat laatste meeviel. De Swifters gleden vaak uit omdat nu eenmaal onder kunstgrasschoenen korte noppen zitten. Echter wist Swift, ondanks dat uitglijden, goed om te gaan met de natuurlijke elementen. Swift speelde sterk, drukte ZAP terug ben lieten de spelers van ZAP in het begin erg zoeken omdat spelers van Swift veel van positie wisselden. Mooi om te zien dat dat gebeurde en dat toch alle posities op het veld bezet bleven. Na een tijdje kreeg ZAP daar vat op en was er een fase dat er redelijk mee gevoetbald werd. Echter tegen de rust nam Swift het heft weer in handen en maakte de 0-1. Dat het een goede ploeg is, dat de kans niet groot is dat je van Swift wint snap ik. Maar dat we ze toch wel erg makkelijk in het zadel helpen is gewoon jammer en niet nodig. Eigenlijk was het korte tijd later het zelfde verhaal. Een eenvoudige goal met matig verdedigen zorgde voor een 0-2 ruststand. Waar wij voor zorgden, met uitzonderingen van de situaties bij de tegen goals,  was passie, strijd en het Swift toch wel lastig maken. Dat leek ook in de 2e helft te gebeuren. Echter in korte tijd na rust vielen 2 goals die ook weer eenvoudig vielen. Dat Swift beter was was duidelijk. Maar klasse van ons was dat we er alles aan deden, vol de duels aangingen en niet opgaven. Dat we de punten tegen Swift niet hoeven te halen was en werd duidelijk maar wanneer krijgen we eens een uitgespeelde goal tegen ipv die k.. goals…. Maar ik denk dat we van de as kampioen hebben verloren en we hebben Swift daarbij een handje geholpen door 14 dagen geleden Limmen pootje te lichten..

Na de wedstrijd dropen we letterlijk en figuurlijk af. Ik weet niet wie de was heeft maar heb medelijden met zijn moeder. Voorwasje staat gelukkig op het wasmachine programma. Toen ik zelf zeiknat in de kleedkamer stond schoot de belangrijkheid van de waterschapsverkiezingen me niet meteen te binnen. Echter wordt Nederland steeds natter en polders sompiger. De dijken moeten hoger om het stijgende water tegen te houden, meren moeten groter en dieper om meer water kwijt te kunnen. Uhh… wat…??? Polders sompiger???? Wat betekend dat voor de ZAP velden? Zal er ergens in een waterschapsverkiezingsprogramma iets staan om versompiging van Polders tegen te gaan? Ja? Stemmen dan!

Frank (de) B.