Little River Band (ZAP – Fc Den Helder)

Je hebt van die momenten dat je je huis moet uitmesten, zeker als er iemand het huis verlaat en je die ruimte anders wil benutten. Ik wil de vrijgekomen kamer gaan benutten als “muziekkamer”. Dus zocht ik ook m’n LP’s weer eens op. Een aantal stond al een tijd in de huiskamer maar het gros stond op zolder, keurig in doorzichtige plastic hoezen, te wachten om gedraaid te worden. Al “bladerend” door m’n LP’s liep ik automatisch ook m’n levensfasen door.  Ik zag ook de LP’s van de Little River Band die ik vroeger vaak draaide als ik een melancholieke bui had. Prachtige muziek en zang. De in 1975 in Australië opgerichte band ontleende de naam aan een verkeersbord dat je de richting wees naar de gemeente Little River. De band verkocht meer dan 25 miljoen albums en had 13 tophits in Amerika waarvan ik de eerste hit van het eerste album met de originele titel Little River Band de mooiste vind.  

De voortekenen waren goed als ik de foto’s van vrijdag op de ZAP app mocht geloven. Vrijwilligers hadden hun best gedaan om het gras zo mooi mogelijk te laten zijn zodat de bal soepel van de ene naar de andere voet kan gaan.

Zo stonden ZAP en FC Den Helder met een tussenpozen van 1 seizoen weer samen op de mooie ZAP grasmat. Nadat Raphael Jonker, pupil van de week, jammer genoeg voor ZAP niet het juiste voorbeeld kon geven door in het zijnet te schieten, floot scheidsrechter Schipper voor aanvang van de derby waarvoor nog steeds geen naam verzonnen is.

Vanaf de aftrap probeerde ZAP meteen het initiatief te nemen maar de eerste dreiging kwam van De Helder via de snelle omschakeling. Daar tegenover zette ZAP de eerste kans nadat David Chiel op links met een korte pass had weggestuurd. De voorzet van Chiel was wat te hard en kwam voorbij de tweede paal bij Dylano die in een moeilijke positie het beste ervan probeerde te maken maar over schoot.

Als er van Den Helder dreiging kwam, was het in het begin vooral van oud Zapper Max Snippe die gevaarlijk vanuit de spits uitweek naar de linker vleugel vise versa. Gedurende de wedstrijd werd die switch steeds minder en kwam mede daardoor ook minder dreiging. Ook werd Max in een gevaarlijke situatie teruggefloten omdat hij een overtreding op Edo maakte.

Als Den Helder eruit kwam was vaak door de slordigheid van ZAP, die te snel wilden en dat ging dan gepaard met slordigheid. Het spel was redelijk gelijkwaardig, iets beter voetballend ZAP en Den Helder dat wat meer aanwezig was op de ZAP helft.

Na bijna een half uur ging Bram B diep en de 16 van Den Helder in en werd op maat bediend door Job. Slim nam de Bram de bal niet aan maar liet deze bij zichzelf voorlangs gaan waarop het publiek maar ook Den Helder verdediger Duco Swart niet gerekend had en de laatste bij Bram in zijn rug dook. Scheidsrechter Schipper leek even te aarzelen maar gaf toch de terechte penalty die door Dyllan werd benut door de keeper de verkeerde kant op te sturen.

Voor de rust kreeg ZAP nog wel kansen om de score te verdubbelen maar in de eindfase was het net wat te onnauwkeurig om de dubbeling op het scorebord te laten zetten.

De Helder kreeg zelfs nog de kans om de 1-1 op het scorebord te laten noteren. Devlin, iets te laat om de bal weg te schieten, schoot tegen Max Snippe aan maar kreeg de bal uit de kaats terug. Weer in balbezit wilde Devlin, vol zelfvertrouwen, Max uitkappen. maar dat ging niet goed, gelukkig voor Devlin en heel ZAP verdween de inzet van Max in het zijnet. Nu wordt Devlin een beetje negatief genoemd maar hij speelde een goede wedstrijd en hij krijgt het “heersen” binnen de 16 steeds beter onder controle, wat een grote meerwaarde voor ZAP is.

De rust brak aan met een stand van 1-0 en ook de tweede helft.

De tweede helft begon met dezelfde 22 spelers en rommelig. ZAP zeer gretig, veel werklust (moderne voetbal kreet….”speelden met veel intensiteit”) dat zo nu en dan ten koste ging van de nauwkeurigheid wat de score opbouw dwarsboomde en De Helder hielp om dreigend te worden. Den Helder zette wel aan en wist ZAP wat onder druk te krijgen. De goed leidende scheidsrechter Schipper maakte toen z’n enige slippertje door David een vrije trap te geven ipv de voordeelregel toe te passen. 

Na ongeveer 15 minuten in de tweede helft kreeg ZAP het grip op de wedstrijd weer een beetje terug. Probeerde De Helder met een lange bal, die dan over de verdediging viel, gevaar te stichten, stond Devlin vlak voor de 16 meter lijn de bal op te wachten en neutraliseerde daarmee vaak het gevaar van die lange bal. Dat neutraliseren van een lange bal wilden Nick en Bram B ook doen maar dan in (niet) goede harmonie….dat gaat dus nie… Koppen tegen elkaar en de hersenen iets geschud en door….

Het spel ging eigenlijk verder waar het in de eerste helft geëindigd was. Redelijk gelijk opgaand, veel intensiteit (daar is die weer!) van beide teams maar daardoor ook slordig spel van beide teams maar leuk om te zien omdat er altijd wel iets gebeurde.

Edo speelde David aan die op zijn beurt Finn met een steekballetje alleen op de keeper liet afgaan. De keeper redde ten koste van een corner.

Ik weet niet meer hoe Jens, in het veld gekomen voor Dylano, in balbezit kwam maar wist de eerste tackle te ontwijken en snelde schuin, vanaf links, de 16 in en wist keeper Van Acquooij met een schuiver in de verre hoek te verrassen. De 2-0 viel op een goed moment omdat velen en ook ik, dachten dat het eerder 1-1 ging worden dan 2-0. Jens maakte gelukkig een einde aan deze speculaties.

Den Helder ging achterin 1 op 1 spelen en meer van banque. Dat leverde 1 grote kans op de 2-1 op. Een voorzet van rechts ging achter Edo langs en bereikte, ik dacht spits Muntenaar. Deze kon uit de draai de bal te weinig vaart meegeven waardoor Devlin de bal kon oprapen. Na een lange aanval ging de bal van David naar Finn, van Finn naar David die de bal min of meer voorzette op Bram L. Bram gaf met een kopbal de bal aan de doorgelopen Finn die de bal met een stuit onder Van Acquooij kon koppen. 3-0!

Kort hierna floot scheidsrechter Schipper voor het einde, zodat ZAP met de cijfers 12 uit 4 bovenaan staat, gevolgd door Schagen United dat eveneens geen verliespunten heeft.

Achterover leunen met de wedstrijd tegen DWOW, dat laatste staat in het vooruitzicht? Nee zeker niet! Met de bij ZAP horende werklust en de intensiteit (weer!) maar dan met meer rust aan de bal (dat wil dan niet zeggen dat je rustig aan kan doen) waardoor de accuraatheid groter gaat worden, wordt ZAP voor de competitie genoten (de stieren) de rode lap…..

Omdat ik wat laat ben met het verslag (had een concert van Mike Zito) heb ik ook tijd gehad om het NHD verslag te lezen. Vooral de quote van trainer De Koning…. en daarom schoot de LP van Little River Band, die ik kort geleden in m’n handen had, door m’n hoofd. De tekst van hun eerste hit komt namelijk overeen met wat de trainer zei:

It’s a long way there, it’s a long way to where i’m going!

Frank (de) B.