Aeolus (Assendelft – ZAP)

Dat er de laatste tijd steeds veel wind staat als ZAP moet voetballen is een feit. Vanmorgen liep ik vroeg buiten en toen was het windstil. Op de radio hoorde ik later dat de wind vandaag behoorlijk zou aantrekken naar windkracht 8. Leek me op dat moment stug…. Aeolus is een figuur uit de Griekse en Romeinse mythologie. Aeolus is de zoon van Poseidon en werd door Zeus aangesteld als de bewaarder van de winden. Elke windrichting heeft een eigen bewaarder. Boreas (bewaarder van de noordenwind), Notos (van de zuidenwind), Euros (van de oostenwind en Zephyrus (van de westenwind) hebben Aeolus, simpel gezegd, als chef. Vandaag was het dus de schuld van Notos én Zephyrus… maar eindverantwoordelijk was gewoon Aeolus.

Ik had een kriebeltje in m’n buik toen ik het sportpark Assendelft opliep. Alsof ik zelf moest  voetballen…

Windkracht 8 was het volgens mij niet, maar zeker 6 die ook nog eens in de lengterichting over het veld blies. De eerste helft had ZAP wind tegen. Weer weet ik niet of Nick de juiste kant van het door scheidsrechter Boelé opgegooide muntje had gekozen.

Met de wetenschap van de uitslagen van de eerder deze week gespeelde wedstrijden was het eigenlijk simpel wat ZAP moest doen….winnen!

In het begin van de wedstrijd had Assendelft iets meer overwicht, maar dat kwam meer door hun lange ballen die door de wind verder op de helft van ZAP kwamen. Langzaam werd het wedstrijdbeeld anders en kwam ZAP beter in de wedstrijd en had wat meer voetbal. In de 16e minuut resulteerde dat in de eerste kans van ZAP. Bram L. verscheen alleen voor de keeper maar die pakte de bal goed. Assendelft was gewaarschuwd!

Even later kreeg ZAP op een aardige plek, wel tegenwind dus, een vrije trap die David opeiste. De krul was aardig maar te laag waardoor de bal in de menselijke muur kwam. Een tegenvaller voor ZAP (ook voor Bram zelf) was dat Bram L. toch niet verder kon door zijn vorige week opgelopen blessure. Sem was zijn vervanger.

Kort hierna zette David met een mooie pass Chiel oog in oog met de keeper, maar de grens stak zijn vlag in de lucht voor buitenspel. Ik twijfel of dat klopt want waarom is je naam dan in de KNVB app afgeschermd?

Nog binnen het eerste half uur kreeg ZAP weer een vrije trap die op z’n Davids genomen werd, dus strak en langzaam klimmend. Deze kon door de keeper geplukt worden voordat Dyllan zijn hoofd er tegen kon krijgen. Assendelft zette daar alleen maar hoge ballen tegenover die door de wind wel lastig te verdedigen waren. Eén zo’n bal werd nog wel aangeraakt door een aanvaller van Assendelft maar ging net naast.

Daarna legde ZAP de mooiste aanval op de kortgeschoren (kunst) grasmat. Uiteindelijk kwam de bal links bij David. Zijn voorzet kwam bij Job, die met een volley de bal achter de keeper wilde werken. De keeper kon de bal pakken.

Toch moest er voor rust op een knopje van het scorebord gedrukt worden omdat Assendelft op 1-0 kwam. Een vrije trap werd slim uitgespeeld door een pass langs de muur op iemand van Assendelft die achter de ZAP muur langs liep, de bal controleerde en in een draai de bal in de verre hoek achter Devlin schoof.

Hierna werd het spel wat rommelig maar evengoed kreeg ZAP nog een kans. Weer stond David aan de basis van dit gevaar. Hij pikte de bal namelijk op de middenlijn op, passeerde een aantal spelers tot in de 16 van Assendelft en legde de bal terug op Sem. Het schot van Sem werd geblokt en ook de rebound van Chiel. Zodoende was de ruststand 1-0.

ZAP speelde het betere voetbal waar Assendelft opportunistisch gebruik probeerde te maken  van het wind mee voordeel.

De tweede helft begint zonder dat ZAP heeft gewisseld. ZAP is, zonder gevaarlijk te worden, meer aan de bal en past goed op voor de Assendelft counter. Bij toch zo’n counter gaat de bal bij Devlin voorlangs. Om gevaarlijk te worden wisselde ZAP aanvallend door Job te wisselen voor Jari. Ook Jon werd afgelost en voor hem kwam Joris. Later komt ook Finn binnen de lijnen voor Dyllan.

ZAP kreeg nog wel een paar kansen (kopbal van Chiel op de paal, uit een voorzet van Sem en David schoot, na een mooie balaanname na een pass van Joost, op de uitlopende keeper) maar wist het net niet te vinden. Assendelft kreeg nog één kans maar de lage schuiver, die ook nog van richting werd veranderd, werd door Devlin tot corner verwerkt. Na 90 minuten floot scheidsrechter Boeré voor de laatste keer en vielen vele ZAP spelers teleurgesteld op de grond.

Oké… 12 punten gaat dus niet meer lukken. Voor 9 doe ik het ook! Ik blijf positief en ik houd geloof dat “we” het gaan redden. Ik hoop dat de mensen die het moeten gaan doen dat ook hebben. Een Houdini act is nog niet nodig maar 12 mei, Medemblik uit, moet het dan toch echt gaan gebeuren.

ZAP heeft duidelijk niet het geluk dat de bal een keer goed valt. Dat ZAP de wind tegen heeft mag duidelijk zijn. De schuld dat het vandaag ook nog eens 45 minuten letterlijk was kunnen we geven aan Aeolus maar dat wij, ZAP dus, al weken de wind tegen hebben is echt iets wat niet is af te schuiven op één iemand. De trainingsstaf, in grote samenhorigheid met de spelers, gaan ervoor zorgen dat de wind voor ZAP gaat draaien en ZAP de wind mee gaat krijgen. Daarbij is inzet (vandaag prima) duelkracht en geluk nodig. Wij fans kunnen alleen positief blijven en jullie dat laten voelen en laten horen. Op naar de nog 9 punten die te winnen / te verdienen zijn!