Death or the Gladioli (ZAP – FC Uitgeest)

Het is maar waar je supporter van bent om te bepalen wie de beste Nederlandse trainer aller tijden is of is geweest. Natuurlijk vallen tijdens die discussie de namen van onder anderen Rinus Michels, Guus Hiddink en Johan Cruyff. Een naam die in deze discussie niet vergeten mag worden is Louis van Gaal. Ik kan de rij met namen nog verder uitbreiden maar dat maakt dit stuk zo’n opsomming achtig verhaal. Van Gaal heeft het toch maar geflikt bij Ajax, Bayern München, Barcelona, Nederlands elftal en Manchester United. Geen slecht lijstje! Zijn minpunt was wel de omgang met de pers en vooral die in het buitenland. Zijn Duits was matig maar die fouten werden niet uitvergroot. Daarentegen wel in het Engels. De leukste zijn oa “It’s again the same song” of “we are running after the facts” en de titel van dit prosa. Zijn talenknobbel is kennelijk een stuk kleiner dan zijn trainersknobbel. Toch kan je zeggen wat je wilt, zijn opmerkingen werden wel door de Engelse pers begrepen en letterlijk zo overgenomen.

Nadat Salim Lahouij, de pupil van de week, helaas oog in oog met de keeper naast schoot, floot scheidsrechter Zuidam de 22 spelers op het veld in beweging. Zuidam had van zijn partner het kledingadvies “zuurstok roze” gekregen.

Het begin zag er veelbelovend uit omdat ZAP meteen liet zien de punten in de polder te willen houden. Helaas leverde dit overwicht weer geen echte kansen op maar wel een tweetal bijna kansen. In de 13e minuut wilde Uitgeest even stilstaan bij de deze week overleden uitvinder van de Schwalbe Bernd Hölzenbein. Net als in 1974 trapte “onze” scheidsrechter er in en gaf Uitgeest op een kansrijke plaats een vrije trap. Gelukkig voor ZAP werd deze verprutst. De eerste kans voor ZAP kwam in de 16e minuut uit een corner. De bal bleef hangen en werd door Uitgeest uit de doelmond weggewerkt. Na ongeveer 20 minuten gaat de wedstrijd gelijk op maar wel is Uitgeest dreigender. Dat blijkt uit het feit dat op een schuine pass van Uitgeest een spits voor de neus van Dave opduikt. Dave bleef meester over de situatie en hield de stand op 0-0.

Kort daarna moest Dave weer in actie komen om een schot uit de korte hoek te pakken. ZAP, met name Bram L, zette daar een schot op doel tegenover. Bram veroverde de bal zelf, dribbelde naar de 16 en bracht zichzelf in schietpositie. Helaas was zijn schot te zacht.

Na twee keer goed ingrijpen door Edo werd de bal diep gegeven op Jari die de bevrijdende (?) 1-0 niet kon laten noteren.

In de 38e minuut brak Uitgeest over onze linkerkant door. De bal werd teruggetrokken op de penaltystip en vrij ingeschoten. Tot twee keer toe wist Dyllan de bal voor de doellijn tegen te houden waardoor het nog steeds 0-0 bleef. Omdat Uitgeest gevaarlijker was maar ook ZAP zo nu en dan een al dan niet bijna kans kreeg zou Van Gaal zeggen ” it’s a question of time” voordat de nul van het scorebord verdwijnt. Kort daarna krijgt Dyllan geel van de warrig leidende scheidsrechter na een overtreding op de goede nummer 8 van Uitgeest.

Na een mooie pass op Chiel, die de bal op zijn beurt afgeeft op Jesse, stuurt Jesse Jari diep. Jari hield iets in en kon daardoor de bal niet voorbij de uitlopende keeper tikken waardoor het bij een kans bleef.

Na een mooie pass werd Chiel alleen op de keeper afgestuurd maar grensrechter Huijbens stak zijn vlag in de lucht voor buitenspel. Ik zag het niet maar de ZAP kenners bij me in de buurt gaven aan dat het geen buitenspel was, tot vreugde van de Uitgeest fans.

Kort daarop verscheen een spits van Uitgeest, na een mooie steekbal, alleen voor Dave. Dave dook op de bal maar miste deze maar niet de speler waardoor vriend en vijand dacht dat het een penalty zou worden. Ware het niet dat Louis met zijn vlag omhoog stond en dat signaal door de scheidsrechter werd overgenomen. De eerlijke Uitgeest fans hadden het over 1-1.

Vlak voor rust kreeg ZAP nog een vrije trap op een meter of 30. Waarom niet, moet Nick gedacht hebben en pegelde deze op de lat nadat de keeper de bal nog toucheerde. Hier zette Uitgeest nog een schot tegenover die door Dave gepakt kon worden.

De ruststand was dus 0-0.

ZAP speelde het eerste half uur best aardig maar het ontbrak vaak aan de eindpass en enig geluk in de afronding. Uitgeest? Uitgeest was gevaarlijker en had een paar goede spelers die het verschil maakten.

Voor de start van de 2e helft hoefde scheidsrechter Zuidam niets te noteren in zijn notitieboekje. Een paar minuten later moest hij dat wel. De in de 1e helft verdienstelijk spelende Bram L. moest geblesseerd het veld af en Sem kwam hem vervangen.

Kort daarna kreeg ZAP een corner waarbij hands gemaakt werd maar voordat de scheidsrechter Uitgeest daarvoor kon bestraffen, tikte Edo de bal tussen een aantal benen door de goal in. 1-0. Ik hoopte dat deze voorsprong ZAP wat rust en vertrouwen zou brengen, maar dat was niet het geval. Uitgeest hielp daar ook niet aan mee en stroopte de mouwen nog eens extra op. Ook scheidsrechter Zuidam hielp niet mee door steeds warriger te gaan fluiten.

Uitgeest draaide de duimschroeven aan en bleef gevaarlijk. De nummer 8 van Uitgeest kreeg op zijn linkerkant de bal aangespeeld, kapte naar rechts, zijn sterke been, en kromde de bal om Dave heen de verre hoek in, 1-1. Uitgeest bleef de gevaarlijkste en op dat moment de betere ploeg en kreeg kansen maar door naast en over te schieten, ook Edo blokte nog een keer een schot, bleef het nog 1-1.

Om toch te proberen de 3 punten in De Polder te houden werd er gewisseld en kwamen Joris en Finn in het veld voor Jesse en Chiel. Kort hierna werd het 1-2 voor Uitgeest doordat een weg gekopte bal voor de voeten van, ik dacht weer nummer 8, viel die meteen de 1-2 binnen schoot. Omdat dit de eindstand was, is Uitgeest vrijwel veilig en moet ZAP nog punten pakken in de laatste 4 wedstrijden om én niet direct te degraderen én weg te blijven bij de onderste 5 ploegen. Hoe gek dat misschien ook klinkt, ik zie daar nog steeds heil in. Van spelers hoorde ik dat zij dat ook nog steeds hebben. Is dat realistisch? Dat is zeker realistisch! Er zijn nog 12 punten te verdienen waarmee, als je die pakt, je zomaar in de top 6 kan eindigen….weg van die rode streep. Ik heb er vertrouwen in dat de trainersstaf en de spelersgroep de “vrije val” kunnen stoppen en aan paar plekken kunnen stijgen. Dat dat niet vanzelf gaat lijkt me duidelijk.

Eye hoop that we nekst week kunnen tel that we hef 3 points inside after the mets against Assendelft. Den we ken say thats another cook. But one ting, we go voor it as the death or the gladioli!!

Frank (de) B geholpen door m’n leermeester Van Gaal.