Gifbeker (ZAP – Westfriezen)

Hoe oud de uitdrukking “de gifbeker leegdrinken” is weet ik eigenlijk niet. Maar als je de geschiedenis er op naslaat blijkt er voor Christus al over gesproken te worden. Sterker nog…. de filosoof Socrates werd 399 jaar voor Christus tot de dood veroordeeld. Ik zal niet zeggen waarom anders wijkt dit stuk te veel af van het voetbal…. De doodstraf bestond toen uit het leegdrinken van de gifbeker. De gifbeker bevatte het gif van een gevlekte Scheerling, een plant met een langzaam werkend dodelijk gif. Om tot de juiste werking te komen, in dit geval de dood dus, moet je de gehele beker leegdrinken om tot de dodelijke dosis te komen.

Na de eerste echte lentedag van het jaar, 6 april, was het voetbal weer op 7 april ook niet slecht. Wel weer een straf windje over de lengterichting van het veld, dus of voor of tegen. Of aanvoerder Nick de toss won weet ik niet maar de eerste helft had ZAP wind tegen. Dex had voor de aftrap al laten zien hoe je tegen Westfriezen moet scoren. Scheidsrechter Jans liet zijn fluit horen en de bal rolde voor het eerst in een voor ZAP meer belangrijke wedstrijd dan voor Westfriezen. ZAP, om weg te blijven van degradatieplaatsen of de nacompetitie daarvoor en Westfriezen voor een nacompetitie plaats voor promotie. Voor ZAP stond de druk er dus best wel op.

De eerste helft kwam maar moeilijk op gang. Westfriezen hadden binnen de eerste 20 minuten 3 keer hulp binnen de lijnen nodig van de verzorger. Kwam de wedstrijd wel op gang, vroeg ik me af waarmee ZAP bezig was. Dat het vertrouwen broos is en daarom de durf er niet was? Het veld hobbelig was? De tegenwind speelde ZAP toch parten? Hoedanook ZAP kwam niet in de duels en Westfriezen speelden, met de wind mee, veel de lange bal. Dat leverde Westfriezen wel de 0-1 op. Vanuit een vrije trap voor ZAP counterde Westfriezen met een lange bal. Nick, als enige achtergebleven, moest het opnemen tegen 2 Westfriezen. Met een lange sprint wist Edo Nick te assisteren maar eerst genoemde tikte een aanvaller aan op de rand van de 16. Door het tikje van Edo liet de aanvaller zich theatraal vallen maar voor de scheidsrechter realistisch genoeg om een penalty te geven. Maar…..was het tikje binnen de 16 uitgedeeld? Het zal wel omdat de penalty gegeven werd en werd benut. Daarvoor had Westfriezen nog een keer de paal geraakt, net buiten bereik van Dave.
ZAP kon daar 1 kans tegenover zetten. Een afgeslagen corner werd door Jari ingeschoten maar gekeerd door de Westfrieze keeper. De ruststand was dan ook 0-1.

Vol goede moed nuttigde ik in de rust een bakkie koffie omdat ik wist dat het in de tweede helft alleen maar beter kon.
Met 2 wissels, Jon en Tijmen voor Finn en Job, startte ZAP met de wind mee aan de 2e helft. Verfrissend verschil was dat ZAP in de duels kwam en deze ook vaak wist te winnen. Daarmee leek het vertrouwen wat toe te nemen. Het eerste gevaar voor Westfriezen was een schot van David. Op de linker punt van het 16 meter gebied probeerde David het maar zijn schot ging naast. ZAP liet zien dat het zich niet wilde neerleggen bij de 0-1 achterstand en liet een aantal aardige aanvallen zien. Bij een zo’n aanval liep Jari wel of niet buitenspel (grens De Rooi vlagde maar scheidsrechter Jans vloot niet) en gaf de bal breed op Bram B die op de rand van het strafschopgebied met links de bal, die hij niet lekker raakte, in de handen van de keeper schoot.
David schoot een vrije trap met een krul net voorlangs. Het was wel het moment in de wedstrijd dat Westfriezen weinig te vertellen hadden en ZAP liet zien best te kunnen voetballen MAAR moet dan wel massaal de mouwen opstropen. Via een andere vrije trap werd de bal door een Westfrieze speler op de eigen lat gekopt, buiten bereik van zijn keeper. Via deze kopbal volgden er 3 corners op rij die niet het gewenste en gehoopte resultaat opleverden. Hierna stak David Jari weg, die net een teenlengte te kort kwam om de bal te kunnen controleren. Dat was ook het geval bij een boogbal van Bram B op Jari. Verder waren vooral de vrije trappen van David gevaarlijk maar ZAP had niet de mazzel dat er een daarvan binnenviel.
Verse krachten werden ingezet door Jari en Sem te wisselen voor Chiel en Joris.

Vlak voor het einde dribbelde David het strafschopgebied van Westfriezen in. Speelde man 1 uit  en wilde man 2 uitkappen om dan alleen voor de keeper, op een afstand van ongeveer 5 meter, het net te zoeken. De kap lukte maar de uitgekapte verdediger raakte het standbeen van David, die daardoor viel. Alle ZAP supporters juichten voor de penalty en waren kort daarna zeer verbaasd dat deze niet gegeven werd. Dit was in een periode dat ik het gevoel had dat de voor de rest goed leidende scheidsrechter een dipje had. Verzuimde hij ZAP een penalty te geven? Wapperde hij te veel met gele kaarten? Maar goed, een scheidsrechter heeft altijd gelijk….
Omdat er verder niet werd gescoord, bleef de treurige 0-1 als eindstand op het scorebord staan. Hierdoor is een degradatieplaats erg dichtbij gekomen en moeten er in de laatste 6 wedstrijden de nodige punten binnen gehaald worden. Lastig maar zeker niet onmogelijk!

Dus kunnen we denken dat de gifbeker helemaal leeg is na deze nederlaag? Dat is niet zo….! Als de gifbeker leeg is, dus je hebt de juiste dosis gevlekte Scheerling binnen, lig je op je rug en heb je het opgegeven. ZAP geeft nooit op! Dus uit tegen Flevo loopt ZAP het veld op met opgestroopte mouwen en laat het “gifbeker leegdrinken verhaal” bij Socrates.