Kers op de taart! (DWOW – ZAP)

Het is een anglicisme, zeg maar een luie vertaling van de Engelse uitdrukking Cherry on Top!. De Engelse uitdrukking is kort na de 2e wereldoorlog overgenomen en in het Nederlands “lui” vertaald als “kers op de taart”. Na de 2e wereldoorlog werd er namelijk veel naar de Engelse radio geluisterd en later waren er veel Engelse series op de Nederlandse televisie. Veel uitdrukkingen werden toen overgenomen en eigenlijk vaak letterlijk vertaald, waardoor het geen goed Nederlands is. Maar als voldoende Nederlanders de vertaling overnemen, wordt het uiteindelijk alsnog “goed” Nederlands. Dat geldt dus ook voor de letterlijke vertaling van Cherry on Top.

Vandaag stond de lastige wedstrijd tegen DWOW op het programma. DWOW, vroeger was de naam eerst DWO (Door Water Ontstaan) en in 1951 veranderd in DWOW (Door Wilskracht Overwinnen), dat laatste staat is lastig omdat er onderschatting in de tegenstander kan kruipen. Na een gemopper van de NHD-fotograaf omdat de wedstrijd 10 minuten te laat begon en hij in tijdnood kwam om ook bij andere wedstrijden foto’s te maken, gaf scheidsrechter Jans het signaal dat de wedstrijd kon beginnen.

De trainingsstaf had gekozen voor dezelfde opstelling als vorige week, met uitzondering dat geblesseerde Dylano was vervangen door Jens. ZAP pakte het energiek aan en drukte DWOW meteen met het achterwerk tegen hun eigen strafschopgebied aan. Ik kreeg wel de indruk dat de spelers van DWOW dat niet erg vonden. ZAP moest het spel dus maken en met een snelle balcirculatie de DWOW muur slechten. Dat lukte soms en ZAP werd in die situaties dan ook meteen gevaarlijk. Na een bijna uitbraak van DWOW wordt op het middenveld de bal onderschept en de bal gepassed op David die rand 16 uit haalde en daarbij, buiten bereik van de keeper, de lat raakt.

ZAP is duidelijk sterker en laat zien niet te doen aan onderschatting. Via de zijkanten, Jens op links, met de overlapping door Job, en David op rechts zorgde met hoge en lage voorzetten voor gevaar. Maar het net werd, met uitzondering door de wind, door die aanvallen niet in beweging gebracht.

Uit zo’n voorzet van links van Jens kreeg Chiel net niet voldoende zijn hoofd tegen de bal. Zijn schampkopbal ging naast.

Na wat voorzetten van ZAP en een aantal keren half wegwerken van DWOW viel de bal voor de voeten van David, die op de rand van het strafschopgebied, midden voor de goal, stond. Zijn bal draaide gevaarlijk naar de kruising, maar keeper Vogelzang wist met een knappe redding zijn doel schoon te houden. De volgende knappe redding van Vogelzang was het keren van de inzet van Bram L. Via een verre ingooi van Job belandde de bal stuiterend voor Bram die met een volley de keeper probeerde te verschalken. Wonderwel stopte de keeper deze inzet en ook de rebound van Bram.

Na een mooie actie op links van David komt de bal bij Jens, die helaas overschiet in een kansrijke positie. Gezien het spel was het wachten op het moment dat keeper Vogelzang zich gewonnen moest geven. Dat kon namelijk niet uitblijven.

Na een min of meer counter van DWOW kon Dyllan de bal onderscheppen en met een lange pass David bereiken. Vanaf links gaf David voor en het was Finn die de belangrijke 0-1 kon binnen koppen.

Voor de rust was de mogelijkheid voor ZAP de score te verdubbelen. Wederom van links gaf David voor, waarbij een DWOW-er de bal met de hand raakte. Scheidsrechter Jans legde de bal, in mijn ogen, terecht op de stip. Dyllan wist jammer genoeg de score niet te verdubbelen en schoot op de paal.

Kennelijk kreeg DWOW hierdoor een steuntje in de rug omdat ze er gevaarlijk uitkwam. Een verraderlijke schuiver kon door Devlin uit zijn linker hoek getikt worden en de rebound stopte hij met zijn gezicht (pfff).

De laatste ZAP mogelijkheid in de 1e helft was een vrije trap, recht voor de goal op zo’n 18 meter. David krulde de bal iets wat nonchalant naast.

De eerste helft was de keeper van DWOW de held van Wieringerwerf. Hij was er met grote maten verantwoordelijk voor dat ZAP in de eerste helft op 0-1 bleef steken.

De 2e helft begon zonder dat ZAP gewisseld had. DWOW kwam fris de kleedkamer uit en leek te geloven in een resultaat. Met de in kracht toegenomen wind in de rug begonnen ze opportunistischer te spelen. Een bal van DWOW door het middel kwam aan omdat Edo uitglijdt waardoor de kans meteen werd omgezet tot de 1-1.

ZAP raakte van deze gelijkmaker niet in de war en ging door waar het de eerste helft was geëindigd. Veel aan de bal, DWOW met de rug tegen de muur zetten en veel voorzetten op de lange Finn en Chiel.

Nadat de keeper van DWOW Finn nog van de 1-2 kon houden had de keeper op een achterwaartse kopbal van Finn geen antwoord. Een hoge bal door het midden van Nick werd door Finn met een boogje achterover gekopt over de graaiende handen van keeper Vogelzang. 1-2.

Daarmee was het verzet van DWOW gebroken want kort na de 1-2 werd het 1-3 door niemand anders dan Finn. Nadat een corner van David was afgeslagen, kreeg David weer de bal. Zijn voorzet kwam bij Finn, die moest bukken om zijn derde kopgoal te maken.

David en Bram B werden na de 1-3 gewisseld voor Sem en Jari. Eerder al was Jens vervangen door Giel.

Jari, amper in het veld, leek door een steekpass alleen op de keeper af te gaan maar kon net door een DWOW verdediger van de bal gezet worden waardoor de score voor ZAP niet verder opliep. Het bleek uitstel van executie. Een corner vanaf rechts, genomen door Job, werd afgeslagen maar slecht weggewerkt en kwam weer bij Job. Vanaf rechts trok Job met de bal aan de voet naar binnen en met links liet Job de bal voor de 1-4 in de verre hoek van het DWOW doel verdwijnen. Kort hierna maakte de goed leidende scheidsrechter Jans een einde aan de wedstrijd.

ZAP, dat het zichzelf onnodig moeilijk maakte door veel kansen te  missen of gestopt zag worden door de goede DWOW keeper, speelde weer met veel passie en inzet. Met deze inzet (intensiteit) en passie konden de doelpunten voor ZAP na de 1-1 niet uitblijven. Heet dat afdwingen? Hoe dan ook, de overwinning was dik verdiend en na het gelijkspel van Schagen United is ZAP de enige ploeg die nog geen punten heeft gemorst.

Oh ja….. Cherry on Top. Dat vind ik het doelpunt van Job. Job, die een goede wedstrijd speelde en met veel inzet  ervoor zorgde dat de wedstrijd in stijl werd afgerond. Zijn doelpunt was de mooiste van de wedstrijd en zorgde voor een extra glans op de overwinning naast de Finnglans. Job zorgde voor de “kers op de taart”.