Roem van de Mensen (ZAP – KFC)

De titel van dit proza is de letterlijke betekenis van Damocles. Damocles was in het oude Griekenland een hoveling (een onderdaan die tot het gezelschap van een vorst behoort) van Dionysius de Oudere, tiran van Syracuse. Toen Damocles door Dionysius voor een etentje werd uitgenodigd, zat Damocles aan een tafel met boven zijn hoofd een zwaard, opgehangen met behulp van paardenhaar. Het zwaard vormde dus een bedreiging voor Damocles omdat het zwaard elk moment kon vallen. Deze uitdrukking leeft nog steeds  voort….

Ik liep best wel met een goed gevoel het sportpark De Zwaluw op. De spandoekwedstrijd zorgde ervoor dat de sfeer rondom het veld goed was. De spandoeken hingen er en de makers daarvan lieten zich horen waarvan ik hoopte dat het ZAP een duwtje in de rug zou geven. Het weer, graad of 18, nat veld en later een strak regenbuitje, vond ik vroeger ideaal en hoopte dat het nu voor ZAP ook gold. 

Ik was wat laat maar net op tijd om op te merken dat Bram L. in de warming-up afhaakte en dus niet aan de aftrap verscheen. 

Nadat Devlin de bal van Thygo (pupil van de week) om zijn oren had gekregen, zette scheidsrechter Jans de wedstrijd in gang door voor de eerste keer te fluiten.

Na een beetje aftasten, wat voor ZAP in deze situatie wel logisch is tegen nummer 2 KFC, kwam na ongeveer 10 minuten de eerste gelukkige kans voor ZAP. Een voorzet van Job belandde op de lat. De eerste kans kwam na een vrije trap, waarna de bal in het doelgebied bleef hangen, maar geen ZAPPER die zijn voet er tegen kon krijgen. Ook Jens kreeg een kans binnen de 16, op een meter of 10 voor de keeper. Jens nam een voorzet aan op zijn borst maar de bal stuitte te ver bij hem vandaan en kwam dus niet tot een schot. David die zijn man buitenom passeerde en wilde terugtrekken op de achterlijn. Dit kon nog net voorkomen worden door de voor zijn leven voetballende rechtsback.

Deed nummer 2 KFC dan niets? Niet veel, hoewel het bij die paar keer wel dreigend was.  Zo kon Nick nog net een schot blokken na een counter en Davlin een vreemde bal, die iedereen in het doelgebied liet stuiteren, alsnog kon pakken.

Rust was dat ook 0-0. Vlak voor de wedstrijd moest de basisopstelling al aangepast worden en er moest tijdens de 1e helft ook al gewisseld worden omdat Paul geblesseerd uitviel. Finn kwam in zijn plaats.

ZAP speelde niet onaardig en kreeg wat kansjes maar kwam vooral in situaties die kansen hadden moeten worden. Het verschil of we wel of niet in de bekende hoek zitten….

In de rust schrok ik wel omdat ik zag dat Bram B weer een warming-up aan het doen was. Gelukkig verscheen hij wel weer aan de aftrap, ditmaal voor de tweede helft.

Zonder wissels bij ZAP floot de scheids weer. Ik moet eerlijk zeggen dat het fluitsignaal bij de start van de wedstrijd en die voor de tweede helft zijn beste waren. Verder vond ik Jans een scheidsrechter die aanwezig wilde zijn terwijl de beste scheidsrechters onopvallend zijn. Maar dat is mijn mening….. 

KFC liet iets meer zien in de tweede helft maar uit het spel kon ik niet opmaken dat KFC tweede stond. Dat ZAP een na onderste staat wel? Nee maar wel dat ZAP de ploeg is die in de hoek zit waar de klappen vallen. Hoe hard er ook gewerkt werd, de mazzel ontbreekt, en de klappen blijven vallen.

De eerste kans van de tweede helft was voor KFC maar de inzet werd vlak voor de doellijn geblokt door Bram B waardoor de brilstand op het scorebord bleef. ZAP zette er een bijna kans voor David tegenover. David sneed op de goal af maar werd voldoende gehinderd om de trekker te kunnen overhalen. 

Jon kwam voor de moegestreden Jens in het veld.

Het bleef een op en neergaande wedstrijd, die rommeliger werd. Een dubieuze beslissing van scheidsrechter Jans was dat een vrije trap aan KFC werd gegeven. Recht voor de goal van Devlin, op een meter of 25 à 30. De bal werd laag geschoten, scheerde over het natte gras, ging langs de muur en verdween net naast de hand van Devlin de goal in, 0-1.

ZAP wisselde Chiel voor Jari zodat ZAP met Finn en Chiel centraal voorin speelde. Maar veelal was de ruimte tot het doel van KFC te groot waardoor de lange mannen in de lucht niet gevaarlijk werden. Nick wilde schuin voor de goal uithalen maar werd zwaar gehinderd en kwam niet tot een schot. Een voorzet van David werd door Sem nog tegen de lat gekopt en een achterwaartse kopbal van Finn werd door de keeper eenvoudig geplukt waardoor de eindstand 0-1 werd.

Tja….., de strohalm om eventuele rechtstreekse degradatie te ontlopen werd niet gegrepen. Eén strohalm staat er nog maar we hebben niks meer zelf in de hand. Winnen van JVC kan mogelijk een plaats in de nacompetitie opleveren om alsnog een gooi te doen om in de tweede klasse te blijven. Als ik naïef ben hoor ik het graag maar de wedstrijd is 11 tegen 11 en de bal is rond! Tegen JVC, een lastige ploeg op een slecht veld, zal alles uit de kast gehaald moeten worden om de laatste strohalm te pakken om daarna te kijken wat de concurrenten hebben gedaan. 

Dat de uitdrukking van “het zwaard van Damocles” nog steeds wordt gebruikt weten we en dat voelen we ook! Hij hangt boven het hoofd van ZAP. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen en die moeten dan maar gemaakt worden tegen JVC en dan maar hopen… Het is niet onmogelijk maar het moet een keer meezitten want we hebben al te veel klappen gehad in die k.. hoek. Oh ja… paardenhaar is zeer sterk en dik en wordt ook gebruikt voor snaarinstrumenten. Dus dat zwaard  blijft nog wel ff hangen….

Frank (de) B.

(PS volgende week ben ik er niet. Ik heb vertrouwen!!)