Tompouce (HSV – ZAP)

Een goede kennis van mij is banketbakker. 6 dagen in de week is het bezig om lekkere dingen te maken die vooral bestemd zijn voor mensen die andere mensen trakteren. Het is zelden dat de banketbakkerij 1 gebakje verkoopt. Nee, dozen tegelijk gaat de toonbank over of worden, je moet met de tijd meegaan, door de bakkerij bezorgd. Trakteren doen we vooral op verjaardagen. Deze traditie is ontstaan uit  bijgeloof. Dat schrijft namelijk voor dat iemand die verjaart, de hele dag gul en hartelijk moet zijn, omdat dat een positieve invloed heeft op het jaar dat komen gaat. Dit bijgeloof wordt tot op de dag van vandaag nog steeds aangehaald. Mijn kennis geeft aan dat zijn favoriete gebak de Tompouce is en dat deze goed wordt verkocht  omdat zijn Tompouce gewoon lekker is.

Dat de wedstrijd tegen HSV doorging was niet zo raar. Het gras dat daar ligt kan vele buien verdagen. Maar ook de rest van de competitie ging “gewoon” door. Tijd dus om te kijken of HSV zo onoverwinnelijk is als dat het lijkt.

Na een minuut stilte, ter nagedachtenis van een trouwe HSV fan, rolde de bal voor het eerst om 14.12 uur. Beetje laat dus….. Scheidsrechter nam de tijd voor de pasjes controle in de kleedkamers waardoor scheidsrechter Ozyar dus ruim 10 minuten te laat voor het eerst floot.

Het begin liet zien dat ZAP niet van plan was om tot de 16 in te zakken. Met een 1-3-5-2 systeem werd getracht hoog druk te zetten en het HSV zo moeilijk te maken. Echter wist HSV toch best vaak de vrije man te vinden, vooral door “gewoon” medespelers in de voeten te spelen terwijl ze een man in hun rug hadden. Inpassen en doorbewegen zorgde ervoor dat HSV ZAP wat kon terugdringen. Na een bijna aanval van HSV leed Sem op links balverlies waardoor HSV gevaarlijk kon worden. Door slap verdedigen en het niet resoluut wegwerken belandde de bal 2 meter buiten het strafschopgebied waar een vrijstaande HSV speler ZAP bedankte voor de bal en nam deze traktatie zonder gêne aan.

Na die 1-0 zag je toch beweging bij ZAP en begon iets beter te voetballen en iets lef te tonen. De goed leidende scheidsrechter gaf terecht in de 16e minuut de aanvoerder van HSV geel omdat deze het niet kon verkroppen dat hij voorbij gesneld werd door Bram B. Ook floot de scheidsrechter consequent voor duwen in de rug bij of net voor een kopduel.

Zoals ik al zei kwam ZAP iets beter in de wedstrijd. In de 20e minuut onderschepte  Bram B de bal die deze meteen naar links verplaatste waar Sem vrijliep. Sem gaf de bal voor die te scherp bleek te zijn en op de lat belandde en niet op het hoofd van de inloopenden Finn of Bram L die uiteindelijk zelf in de goal belandden. Ook de scheids wist dat dat niet als goal telde.

Zes minuten later kwam er weer een hoge voorzet van links die op een of andere manier voor de HSV goal langsging en net binnen gehouden kon worden door Finn. Finn haalde de bal van de achterlijn af, dribbelde iets richting de goal en bleef rustig en bleef kijken. Met een strakke voorzet, op ongeveer een meter van de doellijn af, tussen een verdediger en de keeper door, wist Finn de helemaal alleen gelaten Jens te bereiken die ⅔ leeg doel voor zich had en de bal rustig binnen tikte en de 1-1 liet aantekenen.

De gelijkmaker vond ook plaats in een fase waarin het even leek dat HSV het even niet meer wist en dat ZAP ook liet zien te kunnen voetballen. Echter was deze fase voor ZAP te kort. Vlak voor rust, de 45e minuut kwam HSV toch weer op een voorsprong. Wederom trakteerde ZAP HSV op een doelpunt door weer slap of niet adequaat op te treden door een HSV middenvelder de 16 liet binnen dribbelen. De bal werd wel veroverd maar niet weggewerkt waardoor HSV binnen de 16 weer in balbezit kwam en dacht dan maar een goal te gaan maken. De 2-1 zo vlak voor rust is niet lekker thee drinken…

De tweede helft begon met Joris die Paul had afgelost. De tweede helft leek ZAP ook iets aanvallender te starten. Vanuit een afgeslagen HSV corner werd Jens diep gestuurd, die helaas de bal iets te ver voor zich uitspeelde om de laatste verdediger te kunnen passeren. De corner was toen het hoogst haalbare.

Na deze mogelijkheid nam HSV het heft weer in handen en lieten zien dat zij op het oude kunstgrasveld beter uit de voeten konden dan ZAP. Bij vlagen vlogen de 1,2 tjes over het veld omdat er ook te makkelijk werd verdedigd en naar de bal gekeken werd in plaats van de doorlopende man te volgen. Toch kreeg ZAP hier en daar een kansje. Onder andere uit een vrije trap van Sem waarbij de bal op een mooie plek lag. Jammerlijk ging de poging van Sem hoog over.

In de 65e minuut werd het 3-1 voor HSV die eigenlijk, qua halve of niet ingrepen, een kopie was van de eerste en de tweede tegentreffer. Ook de 4-1 was een traktatie van ZAP aan HSV.

Tussentijds werd er nog door ZAP gewisseld. Jari en Sem verlieten het veld voor Jesse en David. Ook kreeg ZAP, tussen de 3 en 4-1 nog op een mooie plek een vrije trap. Wederom ging deze hoog over, ditmaal door Dyllan.

In de slotfase wist Devlin ZAP nog te behoeden voor een grotere nederlaag door met een uiterste strekking de bal over de lat te tillen. Vlak voor tijd wist ook Bram L zich te ontdoen van 2 HSV spelers en de bal voor te geven die jammerlijk net niet een zapper bereikte.

Ik heb een ZAP gezien die tegen HSV heeft verloren zonder dat HSV er kansen voor heeft hoeven te creëren. Tuurlijk was HSV voetballend beter en konden zij op de matige groene vloerbedekking beter uit de voeten, maar de 4 tegengoals mocht ZAP zich aanrekenen. Daaraan is ook een positieve draai te geven. Als ZAP wel op het juiste moment de duels won, niet slordig balverlies leed en adequaat de bal wegwerken?

Laten we ophouden met het trakteren van onze tegenstanders en elkaar coachen wie eventueel de bal moet wegroeien. Ja wegroeien omdat dat soms gewoon moet. Wees zuinig op balbezit op gevaarlijke plaatsen en momenten. Als je ruimte hebt om te passen, doe dat dan en wacht niet tot je tegenstander op 50 centimeter staat. Tijd hebben wil NIET zeggen dat je langzaam kan zijn.

Oh ja….ZAP was inderdaad NIET jarig dus die traktaties hadden we niet hoeven te doen. ZAP is 12 maart jarig. Dat valt dit jaar op een dinsdag. Wie weet dat de jarige, voor wie er komt trainen, een Tompouce trakteert. Dan moet er wel een overwinning tegen SVA (pas op! Heeft nog een appeltje met ons te schillen) en Meervogels (hebben we nog een appeltje mee te schillen) tegenover staat. Als traktaties achterwege blijven, heb ik goede hoop.

Frank (de) B.

PS: voor de trouwe lezers… volgende week ben ik niet aanwezig, dus van mijn hand geen verslag.