Verkiezingen 2023 (ZAP – Flevo)

De verkiezingen staan voor de deur. Dat het maken van de juiste keus niet makkelijk is, is te merken. Volgens de kranten zijn er voor deze verkiezingen meer zwevende kiezers -mensen die hun keus (nog) niet gemaakt hebben- dan ooit. En dat terwijl je alle tijd hebt om je voor te bereiden. Keuzes maken doe je dag in dag uit. Tuurlijk maak je foute keuzes. Dat mag ook maar leer ervan! Met voetbal is het niet anders. Voetbal is niks anders als het maken van keuzes. Zijn die goed dan maak je geen of weinig fouten en is de kans groot dat je de wedstrijd wint. Bij foute keuzes het omgekeerde…  Maar we hebben het over een teamsport waar een teamgenoot een foute keuzes van een ander kan herstellen. Als dat gebeurd laat je zien dat je er als team staat! Als ZAP dat doet is ZAP op z’n sterkst. Gebeurd dat niet krijg je een uitslag zoals tegen Meervogels…..

Dat ZAP vorige week de koploper pootje wist te lichten maakte de verwachting voor de streek / polder derby tegen Flevo hoog. Nieuweling Flevo tegen de ervaren 2e klasser ZAP. De stand in de competitie verhoogde voor ZAP de druk van de hoge verwachting. Voor Flevo vast een lekker uitgangspositie….

Omstreeks 14 uur floot scheidsrechter Wa Bwanda voor de 1e keer. ZAP schoot voortvarend uit de startblokken wat voor een vroege 1-0 zorgde. David gaf een cross pas op Dylano die vervolgens vanaf rechterkant een voorzet afleverde die door Sem werd afgerond. Deze vroege goal werd door ZAP omarmd en ZAP ging door met dominant spelen. De 1-0 in de +/_ 5e minuut kreeg ongeveer 10 minuten later een positief vervolg. Jari werd op rechts weggestoken die de bal terugtrok op de 11 meter stip. Daar had Bram (B) zich vrijgelopen en maakte met links de 2-0. Ik hoorde nog net geen 10, 10, 10 van de tribune maar geroezemoes in die trend was er wel. Ook bij de spelers op het veld? Kwam de voorsprong als een verrassing? Nee want Flevo, dat ook niet veel tegenstand bood, werd overlopen. Dat ZAP het kennelijk daarna in zijn bol kreeg om naar de dubbele cijfers te gaan én Flevo min of meer een ” kan mij het schelen” instelling liet zien, viel uit in het voordeel van Flevo. Daar waar ZAP het vertoonde spel liet varen en fouten ging maken profiteerde Flevo van die fouten. Bij slordig balverlies van ZAP speelde Flevo de bal lang op Freek Venegoor. Job kon én de pas niet onderscheppen én Vrenegoor niet afstoppen waardoor de oud ZAPper schuin op de goal en op Dave kon aflopen en met een schuiver in de verre hoek de 2-1 kon maken. Voor eventueel buitenspel werd niet gevlagd en gefloten….

ZAP leerde niks van deze opeenstapeling van foute keuzes en bleef slordig spelen. Met een zee aan ruimte in zijn rug verspeelde Paul op het middenveld, op de helft van Flevo, de bal. Genoeg tijd om Paul de helpende hand te bieden en de fout te herstellen. Echter dit gebeurde niet waardoor Vrenegoor wederom te sterk en te snel was en weer oog in oog met Dave kwam. Met ditmaal een stift werd Dave verslagen waardoor de ruststand 2-2 werd. Ditmaal werd er gevlagd voor buitenspel maar dat signaal werd weggewuifd door Wa Bwanda.

Op de eerste 20 minuten na speelde ZAP overtuigend en zelf verzekerd en nam op dat moment een terechte 2-0 voorsprong. Daarna raakte ZAP het spoor bijster, waarvan de inmiddels va banque en meer fysiek spelende Flevo dankbaar gebruik maakte.

Na de rust, wissel Yorgo voor Sem, veranderde het spel niet. Flevo bleef het zelfde spelletje spelen en ZAP had daar zichtbaar moeite mee. De onzekerheid sloop steeds meer in het team terwijl Flevo vertrouwen had getankt door terug te komen op 2-2. De slordigheden en verkeerde keuzes die tot fouten leidde werden door ZAP opgestapeld. Dat Flevo niet eerder op 2-3 kwam was oa te danken aan Dave die zich ook een keer manhaftig voor een doorgebroken Flevo speler gooide. Uit deze zin blijkt dus dat het toch 2-3 werd… Job wilde uitverdedigen door de bal de drukte op links in te spelen. Die keuze maakte hij in plaats van naar rechts uit te verdedigen. De bal werd onderschept maar ZAP verzuimde om de fout weg te poetsen. ZAP gaf de onderschepper vrij baan waardoor deze “gewoon” kon doorlopen naar de rand 16 en daar ongehinderd, in de voor Dave rechter hoek, de 2-3 voor Flevo op het score bord liet noteren.

Met “breekijzer” Finn voor Jari probeerde ZAP nog een punt uit het vuur te slepen maar toen scheidsrechter Wa Bwanda voor de laatste keer floot stond de 2-3 nog op het score bord….

Tuurlijk kunnen spelers of het team een mindere dag hebben en verkeerde keuzes maken. Jammer de deze foute keuzes van de ZAP spelers niet door de teamgenoten teniet werden gedaan en jammer, maar dat is ook een kwaliteit, door Flevo werden afgestraft.

Na de mooie en terechte overwinning op de Westfriezen, wat in mijn ogen geen oprisping was, nu de sepert in de streek / polder derby. Voetbal bestaat uit het maken van keuzes waarvoor je je niet van te voren rustig kan inlezen. Nee je wordt onder druk gezet door je tegenstander die daardoor hoopt dat je een verkeerde keuze maakt. Dat is het spelletje. ZAP heeft ieder geval 3 grove foute keuzes gemaakt die als ploeg niet gladgestreken werden en waarvan Flevo dankbaar profiteerde. Is dat erg? Nee dat is jammer! Laat in de wedstrijd van volgende week in en tegen Uitgeest zien dat je geleerd hebt van wat niet goed ging in de wedstrijd tegen Flevo. Oh ja…doet een beetje pijn….. Flevo gefeliciteerd.

Frank (de) B