ZAP lente (ZAP-Saenden)

Wat kunnen we het leven soms moeilijk maken. Dan wil ik het niet te breed trekken, anders wordt dit een zeer zwaar verslag, terwijl een voetbalverslag niet te zwaar mag worden. Maar ja…. Kees Jansma zei ooit dat voetbal wel de belangrijkste bijzaak van het leven is… Oké, ik maak het niet te zwaar.
Lente! Er is maar één lente maar die begint wel op verschillende momenten. De start van de astronomische lente is op 20 of 21 maart. Deze laat de komst van de lente afhangen van de stand van de zon. Daarom is het de ene keer 20 en de andere keer 21 maart. Zelfs het schrikkeljaar heeft met de seizoenen te maken. Eén keer in de vier jaar is er dus een extra dag om ervoor te zorgen dat de seizoenen, dus ook de lente, niet te veel opschuiven en redelijk op dezelfde datum beginnen.
De meteorologische lente begint op 1 maart. Die beslissing werd genomen in 1870. Gewoon een praktische beslissing om de lente gewoon van 1 maart tot en met 30 mei te laten duren. Naast deze 2 lente startdata heb je ook nog de start van de ZAP lente, namelijk 17 maart.

Na de solo van Delano Snoek was het scheidsrechter Veldhoen die het signaal gaf dat de wedstrijd tegen Saenden kon beginnen. De belangen waren groot voor beide verenigingen. De punten verschillen tussen plaats 3 en plaats 12 is namelijk niet veel en beide verenigingen willen namelijk bij de onderste 5 plaatsen weg blijven om de continuïteit in de 2e klas te waarborgen.
Saenden leek zich daarvan het meest bewust en ging voortvarend van start. De eerste 10 minuten drukten Saenden ZAP terug richting het eigen strafschopgebied. Dat leverde Saenden 2 kleine kansen op, zonder dat keeper Dave in actie hoefde te komen. Na een minuut of 15 leek het spel zich te kantelen en nam ZAP het heft van Saenden over, wat resulteerde in een bijna kans voor ZAP. Inderdaad bijna omdat David net niet tot een schot kwam. Met redelijk voetbal nam ZAP steeds duidelijker het heft in handen. Op het middenveld kwam Sem aan de bal en voordat hij de bal kreeg zag hij waar hij de bal moest neerleggen. Met een mooie steekbal lanceerde Sem David die schuin voor de goal strak voorgaf op Dylano. Echter dacht de Saenden keeper die voorzet te kunnen onderscheppen maar kon niet meer doen dan de bal toucheren. Hierdoor kwam de bal iets achter Dylano die tijd genoeg had om alsnog aan de bal te komen en deze binnen te schieten. Een op dat moment zeker een verdiende voorsprong.
ZAP bleef het betere van het spel houden maar bij tijd en wijlen kwam Saenden er toch gevaarlijk uit. Meestal door of via de nummer 10 die verder goed in de tang bij Edo zat. De kansen van Saenden kwamen ook weer voort uit niet lekker verdedigen van ZAP. Eén keer was het gelukkig ook buitenspel maar ook een doorgeschoten voorzet die opnieuw werd ingebracht zorgde voor een grote Saenden kans. De eerder genoemde nummer 10 schoot vanaf de penaltystip hoog over.
Vlak voor rust kreeg ZAP tot twee keer toe de mogelijkheid de score uit te bouwen. Een vrije trap van David op Dylano kon door de laatste niet onder controle worden gebracht. Een afgeslagen corner van ZAP werd opnieuw ingebracht door Dyllan op David die de bal uit de lucht pakte. Helaas ging zijn volley over. De goed leidende scheidsrechter floot dan ook voor de rust bij de 1-0 stand voor ZAP. Het voetbal dat ZAP liet zien was beter dan de laatste wedstrijden maar je zag dat het vertrouwen broos was en dat ZAP zich (nog) niet comfortabel voelde. Maar met een voorsprong de rust ingaan kan mogelijk helpen.

De tweede helft startte voor ZAP, dat niet had gewisseld, met een schietkans voor David die geen doel trof. Door een mooie verdedigende actie van Edo, kwam Edo in balbezit maar moest omdat te blijven wederom 120% inzet tonen. Omdat Edo dat deed werd Jens de diepte ingestuurd die zijn tegenstander voorbij snelde en een voorzet gaf op Dylano. Deze kon er net niet bij waardoor David de bal kreeg. Hij kapte van links naar rechts zijn directe tegenstander uit en schoot met rechts, in de korte hoek, de 2-0 binnen.
ZAP leek de smaak te pakken te hebben en David leek na zijn goal bevrijd. Dat bleek toen Bram B de bal onderschepte en David aanspeelde die met een mooie “achter zijn standbeen langs” pass de doorgelopen Bram B wist te bereiken. Dylano kon net niet zijn voorhoofd tegen de voorzet van Bram B drukken.
Hierna ging Saenden fa bank spelen en pompte alle ballen hoog in het centrum voor de goal. Als dat spelletje niet werkt lijkt het mij dat je ermee stopt maar gelukkig voor ZAP bleef Saenden ermee doorgaan. De achterhoede, aangevuld met de twee Brammen, won al de kopduels dus stichtte Saenden er geen gevaar mee. Wel link was dat ZAP in mijn ogen te dicht voor de goal bleven hangen zodat het voor Dave z’n neus erg druk werd. Twee door stuiterende ballen werden dan ook gevaarlijk. Uit één zo’n bal ontstond er een penalty omdat de schwalbekoning van de dag slim ging liggen waardoor het leek alsof hij over het been van Edo ging. De nummer 10 liet zien dat hij niet alles van de 11 meter stip mist en schoot onberispelijk binnen.
Saenden werd verder niet echt gevaarlijk en ZAP loerde via David en Dylano op de counter. Uit één zo’n counter raakte Dylano licht geblesseerd en liet zich leeg gespeeld door Finn vervangen. Daarvoor had ZAP Jari en Paul, die nog een gele kaart kreeg, al ingebracht voor Sem en Jens.
Het zonder kansen te creëren drukkende Saenden en het op de counter loerende ZAP wisten niet meer te scoren waardoor ZAP na een lange tijd weer eens 3 punten wist binnen te halen. Verdiende overwinning die naar meer smaakt met een inspirerend programma voor de deur…

Zo begon de ZAP lente dus op 17 maart met 3 punten. Maar weet ook dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Dat geldt voor de overwinning maar ook voor het eerste doelpunt van David dit seizoen. Het spreekwoord is een typisch Europees spreekwoord dat verwijst naar het feit dat zwaluwen in warme gebieden overwinteren. In het voorjaar, de lente dus, komen de zwaluwen terug naar Europa om in dat werelddeel hun leven weer op te pikken.

Frank (de) B.